Shimano Mekanik Yol Vites Gruplarında Trim Sistemi

Shimano mekanik yol vites gruplarında, zincirin çekiş sistemi üzerinde çapraz olduğu durumlarda zincirin ön aktarıcı ile olan temasının şiddetini azaltmak için kullanılan trim(düzen,düzeltme) sistemi vardır. Bu sistemi, tecrübeli kullanıcılar ön aktarıcıyı kumanda eden sol vites kolu ile yönetirler. Bu sistemle birlikte 2 aynakol vitesi seçeneğine sahip grup 4 kademe çalışır. Aşağıdaki video örneğini inceleyelim.



Profesyonel biniciler büyük ayna dişlisinde tırmanış yaparken en büyük kaset dişlisini veya bu dişliye yakın diğer büyük dişlileri sıkça kullanırlar. Videoda bu durum prova ediliyor.


Zincirin küçük ayna dişlisindeki pozisyonuna ''Low'', büyük ayna dişlisi üzerindeki pozisyonuna ise ''Top'' dersek aktarıcı kademelerini şu şekilde belirtmemiz gerek:


Low Trim---Low---Top Trim---Top


Video, zincir büyük ayna dişlisindeyken aktarıcının ''Top'' pozisyonu ile başlıyor ve sırasıyla Top Trim, Low, Low Trim hamleleri yapılıyor. Ana hamleler vites değiştirirken trim hamleleri ise aktarıcı kafesinin iç plakası ile zincir arasında meydana gelen temasın şiddetini azaltıyor.


Not: Trim hamleleri yapılırken anlayabilmeniz için aynakol rotasyonu bilinçli olarak durduruluyor.

Not2: Vites değiştirme butonlarına uzun basarak trim hamleleri es geçilerek direkt dişli değiştirilebilir.

Not3: Elektronik gruplarda trim hamleleri sistem tarafından otomatik olarak gerçekleştirilir.


Okuduğunuz için teşekkürler. 

Yorumlar