Shimano Index Sistemi ve Index Uyumlu Vites Kabloları

Bu yazıyı yazmamızın sebebi serviste sıkça karşılaştığımız bir durum olan vites sistemlerine kurulmuş fren kablolamaları ve kullanıcılar tarafından belirtilen vites geçiş şikayetleridir. Öncelikle modern vites sistemlerinde kullandığımız kademeli geçişlerin mimarı olan Shimano'dan bahsedelim.


Shimano Index System(SIS) vites kolunun içerisindeki index mekanizmasının, bu mekanizma ile uyumlu çalışan kablo ve arka aktarıcıyla birlikte dişliler arası kademeli değişim gerçekleştiren sistemdir.


Not: Alt ve üst vites gruplarının index kalitesi birbirinden farklıdır.



Bu sistemde yukarıda gördüğünüz, içerisinde dikine uzanan sık tellerin bulunduğunu index uyumlu vites dış kabloları kullanılır. Bu kabloların avantajı, vites teli hareket ettiğinde kablonun boyunun değişmemesidir. Yani stabil bir pozisyonları vardır. Fren kablosu yapısını inceleyerek aradaki farkı daha iyi anlayabiliriz.



 


Fren ve vites kablolarının arasındaki tek fark çap farkı değil. Fren kablosunun helezoni yapısı, sisteme ait tel hareket ettiğinde anlık olarak kablonun boyunun değişmesine sebep olur. Bu durum frenlerde ve daha az hassasiyet yapısına sahip olan alt grup ön viteslerde ihmal edilebilir sonuçlar yaratıyor fakat arka viteste geçişlere net bir olumsuz etkisi oluyor.

Not: Index mekanizmasına sahip olmayan vites kollarında fren kablosu sorun teşkil etmez.

Not: Üretim senesine bağlı olarak bazı ürünlerin kutusunda veya açık şekilde helezoni yapıda vites kablolarını veya yapısında dikine uzanan tellerin olduğu fren kablolarını nadiren görebilirsiniz. Bizim teknik yazılarımız oturmuş evrensel sistemlere ve pratikteki somut tecrübelerimize dayanıyor.

Yorumlar