Bisiklet Lastiklerinin Ölçü Standartları

Bisiklet lastiklerinin ölçülerini tanımlayan üç farklı standarttan bahsedeceğimiz yazımıza lastik yanaklarındaki ölçü tanımlamalarından örneklerle başlayalım:



Aynı lastik ölçüsü için farklı standartların tanımlamaları kullanıcılar için bazen kafa karıştırıcı olabiliyor. Şimdi bu standartlardan bahsedelim:

ETRTO-The European Tyre and Rim Technical Organisation(Avrupa Lastik ve Jant Teknik Organizasyonu/Avrupa Lastik İmalatçıları Organizasyonu) 559, 584, 622 gibi mm cinsinden çap ölçüsü verir. Bu ölçü çemberin içinde lastiğin oturduğu noktalardan ölçülür(bead seat diameter/bsd). Yani dış çap değildir. Genişlik ölçüsü ise çember içinde flanştan flanşa ölçülür.

700C, 650B gibi ölçüler belirten standart Fransız Standartıdır, mm cinsinden lastikte dış çap belirtir.

Lastikte dış çap belirten bir diğer standart ise İnç Standartıdır.

Not: Lastikler esnek yapıda olduklarından ve çevre ölçüleri sahip oldukları basınca göre değiştiğinden dolayı özellikle İnç ve Fransız standartları tarafından belirtilen ölçüler kesinkes olmaktan ziyade pratikte mevcut sistemle çalışabilecek ürünü tanımlar.


Yukarıdaki tablodan kullandığınız lastiğin farklı standartlardaki tanımlamalarını bulabilirsiniz. Okuduğunuz için teşekkürler.

Yorumlar