Sram Yaw Teknolojisi

Bu yazımda sizlere Sram firmasının yol grup setleri için geliştirdiği Yaw ön aktarıcılardan bahsedeceğim. Yaw aktarıcılar geleneksel aktarıcılar gibi dişli değişimi esnasında paralel bir hareket göstermek yerine dikey eksende bir hareket gösterir.


Yani basit bir anlatımla aktarıcının küçük dişlideki pozisyonuyla büyük dişlideki pozisyonu yön anlamında aynı değildir. Ayrıca Sram'ın kablosuz elektronik vites sistemi eTap AXS'e ait ön aktarıcıların çalışma prensibi de bu sistemle benzerdir.

                                   

Kısaca bu sistemle çalışan aktarıcıların ayarlanma işleminden bahsedelim: Yükseklik ve hizalama ayarı, aktarıcı büyük aynakol dişlisi üzerindeyken yapılır. Elektronik sistemlerde bu koşul aktarıcı üzerindeki tek tuşla sağlanırken mekanik sistemlerde ''low limit'' vidasının yardımıyla gerçekleştirilir.

Yükseklikten ziyade hiza anlamındaki ayarla ilgili ayrıntıyı verecek olursak; aktarıcının üzerindeki optimum ayarlamaya yardımcı olan işaretlerin şu konumda olması gerekmektedir:

                         

Gelelim Yaw teknolojisinin en önemli avantajına: Yaw ön aktarıcılar zincirle her zaman optimum hizalamayı sürdürür ve sürtmeleri ortadan kaldırır. 

Okuduğunuz için teşekkürler. Başka bir teknik yazıda görüşmek üzere.

Yorumlar