Üretici Direktiflerine Göre Zincir Temizliği ve Yağlama

Sağlıklı bir zincir bakımı için Shimano marka zincir satın aldığımız zaman paket içerisinde bulunan kullanıcı manuelinden önemli uyarılara göz atalım:

''Clean regularly the chain with an appropriate chain cleaner. Never use alkali based or acid based solvents such as rust cleaners. if those solvent be used chain might break and cause serious injury.''

''You should periodically wash the chainrings, sprockets in a neutral detergent and then lubricate them again. In addition, cleaning the chain with neutral detergent and lubricating it can be effective way of extending the useful life of the chain.'' (UM-0AH0A-004-00 User's Manual)

Çeviri

''Zinciri uygun bir temizleyici ile düzenli olarak temizleyin. Pas sökücüler gibi asit bazlı veya alkali bazlı solventler kullanmayın. Bu tür solventlerin kullanılması durumunda zincir kırılabilir ve ciddi yaralanmalara neden olabilir.''


''Krank ve kaset dişlilerini periyodik olarak nötr bir deterjanla yıkamalı ve daha sonra tekrar yağlamalısınız. Ayrıca zincirin nötr bir deterjanla temizlenmesi ve yağlanması zincir ömrünü uzatmanın etkili bir yolu olabilir.''

Öncelikle şunu belirtelim: Kullanılan temizlik maddesi, özel olarak bisiklet bakım ürünleri üreten firmaların bir ürünüyse zincirin zarar görme riski yoktur; çünkü bu firmalar ürettikleri ürünün elbette ki zincir dahil bisikletin herhangi bir parçasına zarar vermemesine dikkat etmektedir.

Bunun dışında üretici direktifleri gayet açık ve net. Alkaliler suda çözünen bazlardır. Temizlik maddesinin asit veya baz değil nötr(ph değeri 7) olması gerekmektedir.

Teknik Önerilerimiz

Nötr bir sıvı sabun veya deterjan su yardımıyla bir kovada köpürtüldükten sonra fırça veya yumuşak bir sünger yardımıyla zincire, aktarıcılara, krank ve kaset dişlilerine nüfuz etmesi sağlanır(aktarıcılar ve özellikle dişliler kirliyken zincir temizliğinden tam bir verim alınamaz).

Not: Bisiklet bakım ürünleri üreten bir firmanın temizleme maddesi kullanılıyorsa, püskürtme(sprey) yoluyla veya yine fırça yardımıyla aksama nüfuz etmesi sağlanabilir.

Temizlik, işleme maruz kalan parçalara zarar vermemesi adına yumuşak kıllı fırçalar yardımıyla gerçekleştirilir.



Daha sonra düşük tazyikli suyla durulama işlemi gerçekleştirilir. Yağlama işlemine geçilmeden önce çekiş sisteminin tüm parçaları temiz ve kendi dokusundan parça bırakmayacak bir bezle(mikrofiber temizlik bezleri idealdir) iyice kurulanmalıdır.

Yağlama işleminde kesinlikle(her anlamda en yüksek verim için) bisikletler için özel üretilmiş zincir yağları kullanılmalıdır. Her roller'a bir damla olacak şekilde zincir iç kısımdan yağlanmalıdır.


Yağlama işleminden sonra zincir tüm dişliler üzerinde gezdirilir ve son olarak üzerinde kalan fazla yağ(kir tutmaması adına) kuru ve temiz bir bezle alınır.

Okuduğunuz için teşekkür ederiz.

Yorumlar