Avid Hidrolik Disk Fren Sistemi Üzerinden Dot Fren Hidroliği (Higroskopi)


Bildiğiniz üzere Avid hidrolik disk fren sistemleri Dot(Department of Transportation) 4 ya da Dot 5.1 fren hidroliği ile çalışıyor. Öncelikle belirtmemiz gereken, bu hidroliklerin higroskopik olmasıdır; bu sebeple bulunduğu ortamdaki nemi çekme gibi bir özelliği vardır. Bisikletimizin bahsettiğimiz fren hidrolikleriyle çalışan fren sistemi varsa kesinlikle nemli-rutubetli bir ortamda muhafaza etmemeliyiz. Aksi taktirde sistem kullanımla birlikte çok çabuk bir şekilde (hidroliğin nem oranı arttıkça kaynama noktası düşeceğinden) hava yapabilir.

Genel itibariyle mineral yağ kullanılan hidrolik fren sistemleri(örneğin Shimano) hava yaptığı zaman fren kolundaki optimum kavrama hissi bozulur ve fren performansı düşer. Dot hidroliği kullanılan sistemlerde(Avid Elixir, Avid Trail, Promax Decipher gibi) fark ettiğimiz ise sistem hava yaptığında, frenaj aktif değilken, kaliper pistonlarının; dolayısıyla balataların rotora(diske) anormal bir baskı yaparak tekerin dönüşünü engellemesi...


Yani Dot hidroliği kullanılan bir fren sistemine sahipseniz ve fren kolu kilitlenmiş veya tekeriniz dönemeyecek hale gelmiş ise sisteminiz hava yapmış demektir ve bir servis vasıtasıyla sistemdeki hava tahliye edilmelidir.

Okuduğunuz için teşekkür ederiz.   

Yorumlar