Zipp'in Yeni Nesil Yol Göbekleri


Bir süredir Zipp'in yeni nesil yol göbeklerini ve jant setlerini takip ediyorum. Yakın bir zamanda atölyemizde de gördüğümüz için anlatmanın zamanı geldi diye düşündüm. Özellikle göbeklerin J büküm(J bent) jant teli uyumlu olması dikkatimi çekiyor ve bu göbekler genelde yassı(blade) j büküm tellerle toplanıyor.


Yassı tellerin aerodinamik avantajının yanında çok daha önemli bir görevi var:


Stress Relieving (Stress Giderimi)

Geleneksel yuvarlak tellerle bir jant örüldüğünde özellikle ilk akort sürecinde nipeller işlem görürken teller bir miktar burulma yaşar. Bu sebeple akort işlemi bittiğinde jant stress relieving işlemine tabi tutulur ki teller doğal hallerine geri dönsünler. Bu işlem çoğu zaman tellerin burulmasını gidererek rahatlatırken aynı zamanda bir miktar tansiyon kaybetmesine sebep olur. Dolayısıyla akort ve de-stressing işlemleri birkaç kere üst üste gerçekleştirilebilir ya da bütün iş sürüşe bırakılarak kısa bir sürüş periyodundan sonra bir kere daha akort edilir. Kısacası iş iyi yapıldığı sürece her zaman verim alınır fakat biraz uzun sürebilir.

Yassı tellerle bir jant örüldüğünde nipeller işlem görürken teller malzeme kalınlığına uygun olacak şekilde özel bir yassı tel tutucu ile konumsal olarak sabitlenirler. Dolayısıyla tellerde bir burulma olmaz ve de-stressing işlemlerine gerek kalmaz. Jant kullanıma hazırdır.

Seneler öncesinin bazı Shimano jant setlerinden J büküm yassı tellerin ne kadar verimli olduğunu biliyorduk. Son zamanlarda Zipp son teknoloji göbeklerinde bize bunu tekrar hatırlatıyor.


J Bent Tel Uyumlu Göbeklerin Avantajları

J bent sistemi evrenseldir. Bir jant setinde üretici tarafından gerçekleştirilmiş bir örüm şekli, diğer örüm şekillerini dolayısıyla farklı uzunlukta tel kullanımını engellemez. Hatta yassı teller tedarik edilemezse yuvarlak tellerle istenilen örüm gerçekleştirilebilir.

Sektörün en iyi spoke calculator uygulamaları J bent örüm sistemleriyle tam uyumludur.

J bent tellerin malzeme yorgunluğuna karşı direnci yüksektir. Özellikle örüm radyal değilse interlacing tekniği uygulanmışsa ve teller yassı ise iki yassı tel birbirine yassı yüzeylerinden baskı yaparak aerodinamik konumun bozulmasını engelleyecektir.

Yorumlar