Furç Takımı Standartları

Bu yazımda sektörümüzdeki tüm furç takımlarını tek tek anlatmak yerine temel bilgileri örneklerle vererek, sektörün furç sistemlerini nasıl sınıflandırdığını göstermeye çalışacağım.


Furç takımlarını vidalı ve vidasız olarak iki ana bölümde inceleyebiliriz.

Vidalı Sistem: Şaft borusu yivli olan maşa vidalı furç sistemine aittir ve bu sistem tıpkı geleneksel Shimano göbekler gibi ayarlanabilir cup and cone teknolojisine sahiptir. Gidon boğazı şaft borusunun içine girerek sisteme dahil olur fakat furç takımına ait değildir ve gidon boğazının ölçüleriyle furç takımı tanımlanmaz. Örneğin 28.6 mm(1-1/8 inç) çapında vidalı şaft borusunun içine 25.4 mm(1 inç) çapında gidon boğazı girer fakat biz furç takımını 1 inç olarak tanımlayamayız.

Vidasız Sistem: Vidasız sistemde şaft borusu mevcut sisteme göre uygun uzunlukta kesilir ve içine ''yıldız'' denilen yivli bir malzeme çakılır. Böylece sistemin ön yükleme ayarı tepeden bir çektirme vidasıyla yapılır.

Yatak Formlarına Göre Standartlaştırma

Standartlaştırılmış Furç Bilgi Sistemi(SHIS-Standardized Headset Information System)'nde kadro içine basılan yatakların formuna göre kodlamalar vardır.


Görselin sol tarafında kalan sistemde kadronun içine basılmış yatağın büyük bir kısmı dışarda kendini gösteriyor. Bu tür yataklar ''EC(External Cup)'' olarak tanımlanır. Görselin sağ tarafında kalan sistemde ise dışarda herhangi bir yatak yığını olmadığını görüyoruz. Dolayısıyla bu sistem ''ZS(Zero Stack)'' olarak tanımlanır ve yarı entegre furç sistemlerinde kullanılır. Rulmanların, dışardan kadroya basılan yataklara ihtiyaç duyulmadan direkt kadronun içine yerleştiği entegre furç takımı sistemi ise ''IS'' olarak tanımlanır.

Kadro ve Maşa Şaft Borusu Ölçülerinin Tanımlamaya Dahil Olması

Standartlaştırma için yatak biçiminden sonra, kadronun, yatağın yerleştiği bölgedeki iç çapı önemlidir. 

Örneğin vidalı bir furç takımını tanımlıyor olalım: EC30 ibaresi, external cup yatağın 30mm kadroya kullanılacağını belirtir ve nihai olarak maşa şaft borusunun çapını da kapsayarak EC30/25.4 olarak gösterilir. Maşa şaft borularının dibindeki taç tuvası(crown race) çakılan yerleri yukarı kısımlarına göre biraz daha geniş olduğundan bu sistemin aşağı kısmı ise EC30/26 olarak gösterilir. Yani tamamı EC30/25.4-EC30-26 şeklindedir. Bu sistemin şaft borusunun içine 22.2mm çapında bir gidon boğazı yerleştirilir fakat yukarıda belirttiğim gibi gidon boğazı ölçüsüyle furç takımı tanımlanamaz.

ZS44/28.6-ZS44/30 ibaresi ise yarı entegre bir furç takımı tanımlamasına örnektir.

Farklı Standartların Birlikte Kullanılışı ve Sistemler Arası Ölçü Benzerlikleri

Kadro ölçülerine, kullanıcı ihtiyaçlarına ve üreticilerin üretim tekniklerine göre farklı standartlar birlikte kullanılabilir veya farklı sistemlerin aralarında ölçü benzerlikleri olabilir.

Örneğin EC34/28.6-EC34/30 ölçülerini karşılayan vidalı ve vidasız olmak üzere iki farklı furç takımı üretilebiliyor ya da yarı entegre bir furç sisteminin üst kısmı ZS44/28.6 iken alt kısmı ZS56/40 olarak konik kadro ve konik maşa uyumlu olabiliyor.


Cane Creek markasından daha farklı bir örnek verebiliriz. Yukarıda gördüğünüz Cane Creek markasının 40 serisinden bir furç takımıdır. Bu sistemin üst kısmı ZS44/28.6 iken alt kısmı EC44/40 olarak üretilmiştir. Böylece konik olmayan bir kadroda konik maşa kullanımını bu setle mümkündür. Ayrıca Cane Creek markasına ait konik kadroyu düz maşa uyumlu hale getiren adaptör de vardır.

Okuduğunuz için teşekkürler.

Yorumlar